Sjukdomar - bra att veta

Vissa djur döljer sina sjukdomstecken - läs mer & lär dig känna igen tecknen på de vanligaste hälsoproblemen

Vår veterinär Anna-Karin skriver många artiklar om djurs hälsa och beteende för både tidningar och på sina hemsidor. Vi har samlat lite axplock från olika artiklar om vanliga krämpor och sjukdomar. Vi ger även tips på hur du kan upptäcka olika sjukdomar & behandla dem samt vad vi på Onsalaveterinären kan hjälpa er med.

NJURSJUKDOM

NJURSJUKDOM

Njursjukdom är en av de vanligaste sjukdomarna hos äldre katter. Cirka 30 % av katter över 10 år drabbas av njursvikt. Hundar kan även de drabbas ca 10% av hundarna kan få problem med njurarna. Anna-Karin, vår veterinär har ett särskilt intresse i kronisk njursjukdom och försöker därför ta hem det sista inom terapi vid njursjukdom hos katt & hund. Läs våra tips om hur du får njurkatten att dricka mer samt om vikten av fosfatbindare.

STRESS & HARMONI

STRESS & HARMONI

Trygga & harmoniska vill vi alla vara. Ibland ställer omgivningen för höga krav och ibland har djuren varit med om jobbiga händelser tidigare i livet. Vår veterinär Anna-Karin försöker arbeta på ett lugnt och empatisk vis på sin klinik. Anna-Karins intresse för att att hjälpa blyga och ibland stressade djur återspeglar sig i vårt utbud på kliniken i Onsala samt i vår webbutik, har vi flera produkter som minskar stress & ökar ditt djurs välbefinnande. Läs om hur stress kan göra din katt kronisk sjuk.

SKYDD MOT FÄSTINGAR & LOPPOR

SKYDD MOT FÄSTINGAR & LOPPOR

Fästingar och loppor kan förutom att de är äckliga, ställa till med besvär för oss och djuren. Parasiterna kan smitta oss med flera sjukdomar. Skydda hunden och katten, förebygg att de skall bli smittade av allvarliga sjukdomar. Det finns flera receptfria läkemedel på apotek. Vi på Onsalaveterinären kan även hjälpa er att hitta ett effektivt läkemedel som är receptbelagd. Föra att kunna skriva ut recept för era djur så behöver vi veta att djuren är friska och därför göra en liten allmänundersökning. Läs mer om hur du plockar fästingen på rätt sätt.

OBS vissa läkemedel för fästingar & loppor är giftiga för katter. Om man har både katt & hund brukar jag rekommendera läkemedel som är säkra för båda två. I vår butik kan du köpa bra fästingplockare.

RESA UTOMLANDS? - VI HJÄLPER ER

RESA UTOMLANDS- VAD BEHÖVER DU FIXA

RESA UTOMLANDS- VAD BEHÖVER DU FIXA

Om du planerar att åka utomlands så planera lite i förväg. Ta reda på vilka regler som gäller för det landet ni skall besöka. På Onsalaveterinären hjälper vi dig att vaccinera ditt djur mot rabies och ordna ett djurpass. Skall ni resa till sydligare länder så behöver ni även skydda djuret mot andra sjukdomar så som leptospiros, hjärtmask. Prata med oss så kan vi hjälpa er att vaccinera mot fler smittsamma sjukdomar samt rekommendera vilka eventuella antiparasitära medel som kan krävas för att skydda sig mot till exempel rävens dvärgbandmask. Läs mer om vad du behöver tänka på då du skall resa utomland.

VARFÖR SENIORKONTROLLER ÄR VIKTIGA

VARFÖR SENIORKONTROLLER ÄR VIKTIGA

Då våra djur blir äldre så ökar sannolikheten att de drabbas av olika sjukdomar, så som diabetes, artros, & högt blodtryck. För att upptäcka sjukdomar i tid rekommenderas att man tar sin katt & hund till veterinären för seniorkontroller. För katter rekommenderar vi detta från 7-8 års ålder. För hundar varierar detta med vilken storlek ras man har. Onsalaveterinären erbjuder seniorkontroller för yngre & äldre seniorer. Vi rekommenderar att man 1 gång om året gör en allmänundersökning, mäter blodtrycket, kontrollerar urinens koncentrationsförmåga – vad vi kallar den Lilla seniorkollen, då katterna är 7-10 år. Från 10 år så rekommenderar vi även att man tar blodprov för att upptäcka till exempel sjukdomar som njursvikt, diabetes. Boka tid för en koll här.

HUDPROBLEM?

HUDPROBLEM?

Olika hudproblem är det vanligaste problemet våra husdjur drabbas av. Det kan vara allt från öroninflammation, hudinfektioner, hotspot mm. Vår veterinär har arbetat på en hudmottagning för djur och har intresse av att hjälpa smådjuren med deras hudbekymmer. Vi gör hudundersökningar, tar blodprover för att kontrollera om det finns bakomliggande allergier, parasiter som orsakar problemen. Vi har även ett stort utbud av olika öronrengöringar, medicinska schampon, samt flera foder för allergiska hundar & katter. Läs mer om hur du känner igen öroninflammation och hur du kan behandla enklare fuktexem. 

SJUKT DJUR - RING OSS SÅ SKALL VI FÖRSÖKA HJÄLPA ER
RÄVSKABB

RÄVSKABB

Rävskabb smittar framförallt hundar men skaldjuren kan även bita människor. Då drabbar det framförallt de djurägare som sover tätt med sina djur. Detta läker ofta ut spontant. För hunden så kan detta vara riktigt smärtsamt, då skabbdjuren gräver gångar under huden. Rävskabb smittar mest genom direkt kontakt mellan djur men det kan även smitta genom att en hund kliar/rullar sig där en annan hund eller räv kliat sig. Det tar ofta 3-4 veckor från smittan till man märker tecken på att hunden har rävskabb och det är framförallt MYCKET kliande! Man kan även se så röda upphöjningar, vissa som vätskar sig och sedan även krustor och förtjockningar i huden och på öronlapparna. För att vara säker på att det är rävskabb så kan vi på kliniken ta blodprov för att söka efter antikroppar mot skabbdjuren. Din hund skall då haft symptom i minst 14 dagar för att antikropparna skall ha hunnit bildats och då synas i ett prov. Läs mer om Rävskabb i vår artikel.

TIPS VID ÅKSJUKA

TIPS VID ÅKSJUKA

Åksjuka drabbar båda människor & djur. Det bästa är att vänja valpen/kattungen vid bilen, transportburen tidigt. Gör att åka bil till en rolig lek. Börjar med att bara sitta i bilen utan att starta & ge beröm, och belöning. Använd gärna lugnande doftferomoner Adaptil för hund och Feliway för katt som ni sprayar bilen och transportburen ca 15-30 min innan. Har ni ändå ett osäkert djur, så har vi naturligt lugnande kosttillskott, zylkene, harmoni, solliquin som man kan ge hunden och katten för att ytterligare göra dem trygga. Vissa katter och hundar vill se vägen, andra inte. De flesta brukar må bättre av att man tycker för sidorna på transportburen så att inte sidorörelsen stör. Läs mer om åksjuka i vår artikel & kom in för att prata ”åka bil” med oss!

VAD SKALL DU TÄNKA PÅ DÅ DU SKAFFAR NY KATT

VAD SKALL DU TÄNKA PÅ DÅ DU SKAFFAR NY KATT

Grattis till din nya katt! Förbered hemma genom att ordna matskål, vattenskålar, kisslåda, gömställen, sovplats, klösbrädor innan katten kommer. Kom gärna förbi kliniken så ordnar vi ett gratis prov på kattmat till er kisse! Det bästa är om katten redan är vaccinerad innan den lämnar sitt gamla hem för att resa till sitt nya. Men vi hjälper även till att vaccinera om er katt behöver en till vaccination. Vill du boka tid? Gör det här. Tänk på att katten skall vara ID märkt, fråga uppfödaren. Om de inte Id märkt er katt så kan vi enkelt chpimärka din katt. Då placeras ett mickorchip under huden i nacken som eventuellt kan läsas av om katten skulle komma bort. Använd gärna Lugnande doftferomoner, Feliway som ni sätter i kontaktuttaget för att göra katten trygg i den nya miljön. Läs mer i vår artikeln om hur du minskar stressen för flytt av katt till ett nytt hem.

KAN DITT DJUR HA EN DOLD SJUKDOM?

Noskvalster

Noskvalster

Vid hösten, då det är jaktperioder kan jägare bli varse om att deras hundar inte hittar spåret som de brukar. Ibland kan detta vara ett eller det enda tecknet på att hunden har smittats av noskvalster. Noskvalster är små knappt skönjbara parasiter som lever i bihålorna på hunden. De smittar inte katter eller människor men de kan överföras och smitta andra hundar via direkt kontakt eller i sällsynta fall indirekt via föremål.

Många hundar bär på noskvalster utan att visa några symptom. Här kommer några tecken som kan tyda på att din hund har noskvalster:

Inåtvända snarkningar, nysningar som kan komma plötsligt för att sedan hunden verkar normal. Genomskinligt nosflöde, ibland kan hunden ha blodblandat näsflöde. Vissa hundar förlorar luktsinnet & tappar spår. Klåda/irritation i nos.

Vid misstanke om infektion så kan man efter att ha undersökt hunden behandla hunden antiparasitära läkemedel som man använder för att behandla noskvalster. Ring oss på 0300-60320 så kan vi hjälpa dig att skriva ut ett recept efter en undersökning.

TA BLODTRYCKET IDAG!

TA BLODTRYCKET IDAG!

Ju äldre djuren blir desto vanligare är det att de får högt blodtryck. Vissa sjukdomar; som njursvikt, diabetes, hjärtfel, mm kan göra att djur & människor drabbas av högtblodtryck. Dessa patienter bör man kontrollera blodtrycket lite oftare.Vill ni boka tid för en blodtrycksmätning eller kanske seniorkoll? Katter blir tex senior redan vid 7 års ålder & då ökar risken för ålderskrämpor. Vid denna ålder är det 1 av 6 katter som lider av högt blodtryck.

Rädd för smällare?

Rädd för smällare?

Även om din hund normalt inte är skotträdd är det klokt att vid nyår tänka på några av tipsen för att din hund skall känna sig trygg. Hemma med sin matte och husse är förstås bäst för hunden! Det finns hjälpmedel för att dämpa din hunds rädsla så som lugnande kosttillskott & lugnande doftferomoner DAP/Adaptil som du kan köpa hos oss på Onsalaveterinären. Vi har flera olika hjälpmedel & tips för att minska rädsla för smällare. Det bästa för hunden är att träna bort rädslan, så starta redan på hösten & träna bort skotträdslan. Kom in till oss för att få professionell hjälp & handfasta tips för att ge din hund (och katt) en tryggare Jul & nyår.

HJÄLP MIN KATT KLÖSER PÅ SOFFAN

HJÄLP MIN KATT KLÖSER PÅ SOFFAN

Katter är härliga busiga husdjur. Det är helt naturligt för katter att klösa. Att sätta stopp för klösandet kan vi inte göra, men vi kan ge våra katter möjligheter att klösa inomhus så att de inte börjar klösa på föremål vi är rädda om, så som de dyra högtalarna eller favoritsoffan. Kom in till oss på Onsalaveterinären & få några tips på vad du kan göra för att förhindra att din katt klöser på ”olovligt byte”.

Både vilda och tama katter klöser för att markera i deras närområde/revir. De klöser för att visa för andra katter i området att detta är deras revir. Det är inte bara rivmärkena som signalerar till de andra katterna att en katt innehar ett revir; katten lämnar även ett doftspår då de klöser ut sitt revir. Vi har produkter som kan hjälpa dig att bli av med klösmarkeringar på fel ställen. Ett ökat klösbeteende kan även tyda på att din katt är stressad över något i sin närhet. Hos oss får du även professionell hjälp av vår veterinär Anna-Karin som är särskilt intresserad av beteendeproblem hos katt.